12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Fazilet, “Türkiye’nin uzun vadeli yol haritasını oluşturan 12. Kalkınma Planı’nda milletin her ferdinin bugünü huzur içinde yaşadığı, yarınlara umut ve güvenle bakacağı bir geleceğin teminatı olduğu görülmektedir. ” söz konusu.
TBMM Genel Kurulu’nda 12. Kalkınma Planı müzakerelerinde meclis grupları adına söz aldı.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, 12. Kalkınma Planı’nın “pembe resimler çizdiğini” belirterek, bunun Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirecek sürdürülebilir, kapsayıcı ve uygulanabilir bir plan olmadığını belirtti.
Hükümetin 12 yıl önce seçim beyannamesinde bazı hedefler ortaya koyduğunu kaydeden Kaya, “Bu hedefler, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizi hak ettiği noktalara taşıyacak büyük vaatlerdi. Bu hedeflere ulaşma çabası sona erdi. Tam bir fiyasko. 12. Kalkınma Planı’ndaki hedefler aslında milletin duygularını istismar ediyordu.” teşebbüs ediliyor.” dedi.
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın da 7 Ekim’den bu yana akıllarının Filistin’de, kalplerinin Gazze’de olduğunu söyledi. Aydın, “Allah aşkına, Türkiye olarak son 23 günde hangi somut adımı attık?” diye sordu.
Aydın’ın konuşmasının ardından konuşan AK Parti Kümelenme Başkanvekili Abdülhamit Gül, Gazze sorununun partilerin ötesinde bir sorun olduğunu söyledi. Gül, “Bu konuda dünyada en güçlü sesi çıkaran, bu konuyu güçlü bir şekilde gündeme getiren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’dir. Yine Sayın Devlet Bahçeli’nin özlü açıklamalarıyla. Kendisine de şükranlarımızı sunuyoruz. Tüm siyasi parti başkanları ve temsilcileri bu konuda insanlığın yanında yer aldılar.” İfadelerini kullandı.
“Türkiye konut krizi yaşamıyor, konut krizi yaşıyor”
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, 12. Kalkınma Planı’nın iki temel eksiğinin bulunduğunu belirterek, “12. Kalkınma Planında bir gelişme yok. İkincisi, plan yok. Betonla donatılmamış bir Kalkınma Planı ile karşı karşıyayız.” projelerdir ve uygun bir niyet belgesinin ötesine geçmez.” .” söz konusu.
Kalkınma planının vatandaşın en temel ihtiyaçlarının karşılanması anlamına geldiğini belirten Özlale, Türkiye’de konut krizi yaşandığını söyledi.
Özlale, “Türkiye konut krizi yaşamıyor, konut krizi yaşıyor.” dedi. Özlale, konut krizinin yaşandığı bir ülkede kalkınmadan söz edilmeyeceğini belirtti.
“Uzun vadeli bir bakış açısıyla tasarlandı”
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına değinerek, uluslararası hukuku ihlal eden İsrail’i destekleyen batı zihniyetinin de suça ortak olduğunu vurguladı.
Kalkınma planlarının Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerini ortaya koyan ve hazırlanması anayasal zorunluluk olan planlar olduğunu belirten Kalaycı, “12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminin 2. kalkınma planı ve Türkiye’nin ilk kalkınma planıdır. Plan, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında 2053 vizyonudur.” Uzun vadeli bir bakış açısıyla tasarlandı.” dedi.
Kalkınma Planı vizyonunun, Türkiye Yüzyılında istikrarlı, güçlü ve müreffeh, çevreye duyarlı, ileri teknolojiye dayalı, yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan bir Türkiye olarak belirlendiğini belirten Kalaycı, Türkiye ekonomisinin hedeflendiğini belirtti. Yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyüyeceğiz. .
HEDEP Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, “Öncelikle 5 yıllık plan yapılıyor, sonra bu plan doğrultusunda orta vadeli program hazırlanıyor, ardından buna göre bütçe oluşturuluyor” dedi. Ancak buna uyulmadı ve orta vadeli programdan önce hazırlanması gereken 12 düzenleme yapıldı.” “Kalkınma Planı sonradan hazırlandı.” dedi.
HEDEP Mersin Milletvekili Ali Bozan, 12. Kalkınma Planı’na ilişkin, “Özellikle AK Partili milletvekilleri sokağa çıksa, çarşıya gitse anlarlar ama onların dışarı çıkacak yüzleri olmadığına inanıyorum” dedi. Sokaklara, esnafa, pazara gitmek için. İmar planı ne olmalı? Öncelikle imar planı için.” “Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Önce AK Parti’nin 22 yıldır yarattığı yangında yaşam mücadelesi veren yalnız kalan halkla, vatandaşlarla barışması gerekiyor.” söz konusu.
“Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Can Atalay hâlâ tahliye edilmedi”
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 11. Kalkınma Planı’ndaki hedeflerden şu ana kadar hiçbirinin gerçekleşmediğini, hükümetin ulaşamadığı hedeflerden yola çıkarak 12. Kalkınma Planı ile 2053 yılını planladığını savundu.
Kalkınma için bir plan gerektiğini ve bu planın amacına ulaşması için kurallara uyulması gerektiğini belirten Başarır, “Hukukun üstünlüğü endeksinde dünyanın en dibindeyiz. Adaletten bahsediyoruz” dedi. Kalkınma Planı’nda yer alan ancak bugün Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Can Atalay hala tahliye edilmedi.İmar Planı’nda yer alan Adalet, “Bu uygulamalarla gelmez, gelmez.” dedi.
12. Kalkınma Planı’ndaki hedeflere ulaşılamayacağına inandığını belirten Başarır, “Hep ‘yapacağız, yapacağız’ diyorsunuz ama bu ülkenin işçisine, öğrencilerine ne olur. Bu devlette planlamayı ve gelişmeyi hedefliyorsanız, hukukun üstünlüğünü getirmelisiniz, yasama ve yargının yürütmeyi kontrol edebileceği bir sistemi hayata geçirmelisiniz.” ” dedi.
“Kapsamlı bir yol haritası”
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 12. Kalkınma Planı’nın Türkiye’nin insani gelişmişlik açısından en üst seviyelere çıkmasını ve yüksek gelir grubu ülkeler arasında yer almasını hedeflediğini söyledi.
Planda milletin temel değer ve beklentilerine dayalı kalkınma hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak kapsamlı bir yol haritasının yer aldığını kaydeden Erdem, şöyle konuştu: “Türkiye’nin uzun vadeli yol haritasını oluşturan 12. Kalkınma Planı, Milletin her ferdinin bugünü huzur içinde yaşamasını, geleceğe umut ve inançla bakmasını sağlayın.” Öyle görünüyor ki geleceği garanti altına alınacak.” dedi.
Erdem, 12. Kalkınma Planı kapsamında yapılacak kamu yatırımlarıyla ekonominin rekabet gücünün ve verimliliğinin artırılmasını, toplumun tüm kesimlerinin yaşam standartlarının iyileştirilmesini ve kamu hizmetlerinin daha aktif sunularak refahın artırılmasını hedeflediklerini açıkladı.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, ülkelerin ve toplumların sağlıklı kalkınmasının öncelikli şartının planlı bir süreç oluşturmak ve kararlılıkla sürdürmek olduğunu söyledi. Aksakal, “Kalkınma köyden ve köylüden başlar. Elbette turizm de ekonomi de üretimin önemli mekanizmaları olarak sistemde yer alacak ama kalkınmanın lokomotifi tüm dünyada olduğu gibi tarımsal kalkınmadır. Politikalar” Bunu yeniden hayata geçirecek olana acilen ihtiyaç var.” söz konusu.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 2022’de 325 milyar lira olan faiz giderlerinin 2026’da 2 trilyon 321 milyar liraya ulaşacağını belirterek, “Bütçeden kurtulmadan faiz ödemelerinden kurtulmak mümkün değil” dedi. Orta Vadeli Programa göre önümüzdeki üç yılda “5 trilyon 431 milyar lira faiz ödeyeceğiz.” denildi.
Artan faizlerin yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım ve üretim yerine mevduat faizine yönlendireceğini belirten Erbakan, “Maalesef vatandaşa hizmet için kullanılması gereken vergi gelirlerinin giderek artan bir şekilde faize yatırıldığını görüyoruz. Önümüzdeki üç yılda da faize yatırım yapıldığını görüyoruz. Borçlanma ekonomisi, yüksek borç faizi, vergi artışları ve devlet varlıklarının satışına yönelik uygulamalara devam edilecektir.” Olacak gibi görünüyor.” dedi.
Bu arada Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Bekir Bozdağ, müzakereler devam ederken milletvekillerine, Türkiye adına uzaya gidecek iki astronot Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in seyirci kürsüsünde olduklarını duyurdu. Genel Kurul salonu. Milletvekilleri, Genel Kurulu selamlayan Gezeravcı ve Atasever’i alkışladı. Gezeravcı ve Atasever bir süre görüşmeleri izledikten sonra salondan ayrıldı.
sarizajans.xyz