Haber

Depremden etkilenen üreticilere destek ödemesi

ANKARA (İGFA) – Bakan Yumaklı, 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Derin acıları geride bırakan felaketin ardından ülkenin yaraları sarmak için tek vücut olarak seferber olduğunu hatırlatan Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremin ilk anından itibaren AFAD ile uyum içinde çalıştıklarını vurguladı.

“DEPREMLERDE ÜRETİCİLERİMİZE HER ZAMAN DESTEK OLDUK”

Yumaklı, dünyada “yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan büyük yıkıma rağmen bölge halkının zor şartlarda bile üretmeye devam ettiğini vurgulayarak, “Bakanlık olarak çiftçimizin yanında olduk. Üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli her türlü desteği sağlıyoruz, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.”

Bu çalışmalar kapsamında 6 Şubat depreminden etkilenen illerde üreticilerin mağdur olmaması adına başta tarımsal destekler olmak üzere pek çok uygulama ve düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 2023 üretim yılı için ürün değişikliği başvuru süresi uzatılarak deprem bölgesindeki çiftçilerin tarımsal desteklerden faydalanmasında yaşanabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçildi. Afet Bölgesi olarak ilan edilen illerimiz ve diğer illerimizde, üreticilerin zamanında başvuru yapamayacağı ve gecikmeler yaşanabileceği göz önünde bulundurularak birçok proje için destek ve hibe başvuru süreleri uzatıldı. Yine deprem felaketinden etkilenen illerimizde, mazot gübre takviyeleri kapsamında çiftçilerimizin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla birebir ödeme nakit olarak yapılarak harcama kolaylığı sağlandı. Bu kapsamda deprem bölgesindeki çiftçilerimize toplam 2 milyar 900 milyon TL mazot gübre desteği ödemesi yapıldı.”

Yumaklı, depremden etkilenen 11 ilde hayvanları telef olan ve tarım sigortası olan üreticilere devlet destekli TARSİM kapsamında 37 milyon TL hasar tazminatı ödendiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

“Depremden etkilenen illerimizdeki üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında 127 milyon TL kaynak tahsis edilmiş ve ağaçlandırma ile ilgili faaliyetler yürütülmüştür. yağlı tohumlu bitkiler, baklagiller, tahıllar ve sebzelerin üretimi. Deprem bölgesinde bitkisel üretimin kesintisiz devam etmesi için Bakanlığımız, deprem bölgesine yapılacak gübre sevkiyatlarında öncelik verilmesi ve bölgeden gelebilecek ek gübre taleplerinin acilen karşılanması amacıyla gübre üreten firmalarla temasa geçerek uyum sürecini gerçekleştirdi. . Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Depremde hayvanları telef olan vatandaşlarımızın tüm kayıpları birebir karşılanacaktır’ talimatı doğrultusunda büyükbaş, küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize ücretsiz hayvan dağıtımını tamamladık. Depremden etkilenen illerimizde bu kayıpların yerine kümes hayvanları ve arı kovanları yok oldu. Bu kapsamda toplam 909 milyon TL maliyet; 5 bin 804 büyükbaş, 43 bin 317 koyun, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arı kovanını yetiştiricilerimize ücretsiz teslim ettik. Ayrıca deprem bölgesindeki 10 bin 328 arıcıya 5 bin 358 ton yemlik şekeri ücretsiz dağıttık. Hayvancılık kapsamında depremden etkilenen illerimizdeki yetiştiricilerimize 1 milyar 372 milyon TL yem desteği ödendi.”

DEPREM BÖLGESİNDE 10 MİLYON DOZ ÜCRETSİZ Şap Aşısı

Deprem bölgesinde hayvan sağlığının korunması için gerekli önlemleri aldıklarını belirten Yumaklı, “Afet bölgesi ilan edilen bu illerimizde yaklaşık 60 milyon TL’ye mal olan 5 milyon doz büyükbaş hayvan şap aşısını ücretsiz uyguladık. genel hayatı etkiliyor. Bu uygulama 2024 yılında da devam edecek. “Böylece 2 yıl içinde 145 milyon liraya mal olan yaklaşık 10 milyon doz aşı Bakanlığımızca ücretsiz hale getirilecek” diye vurguladı.

Bakan Yumaklı, Çayır Mera Islahı ve Amenajman Projeleri kapsamında çiftçilerin çoban ve hayvan çadırı, yemlik, kundak ve çoban çantası ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla toplam 50 milyon TL bütçeli bir çalışma yürütüldüğünü de belirtti. Meralarda hayvancılık yapanlar şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bakanlığımız gereği deprem bölgelerinde pazarlama imkanı olmayan yetiştiricilerimizin çiğ sütlerini; Üretici örgütlerine ve özel sektöre yönlendirildi. Bu sayede bugüne kadar bölgedeki süt işletmeleri ve yetiştiricilerin ürettiği 431 bin ton sütün toplanıp üretime dönüştürülmesinde uyum sağlandı. Yine Bakanlığımız iş birliğiyle depremde barınakları zarar gören hayvanlar için bölgeye 20 bin 351 adet hayvan çadırı/brantı gönderilerek dağıtımı yapıldı. Ayrıca afet bölgesine 16 bin ton hayvan yemi gönderildi. “Ayrıca depremden etkilenen sokak hayvanlarının bakım ve beslenmesi için Bakanlığımız iş birliğiyle Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve AFAD aracılığıyla yaklaşık 55 ton mama dağıtıldı.”

BALIKÇILIK ŞUBESİ DESTEKLERİ

Yumaklı, ülkenin değerli tarımsal üretim kalemleri arasında yer alan su ürünleri ve avcılığın depremden etkilenen illerde de yürütüldüğünü, bu üreticilerin mağduriyetini önlemek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, “Deprem bölgesinde deniz ve iç sularda faaliyet gösteren toplam 1.021 armatöre, avcılık faaliyetlerinden kaynaklanan gelir kayıplarının karşılanması amacıyla toplam 11 milyon 300 bin TL destek ödemesi yapıldı.” yoksun bırakılmaları ve av faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması.

Depremde üretim tesisleri zarar gören 26 su ürünleri işletmesine toplam 44 milyon 700 bin TL destek ödemesi yapıldığını belirten Bakan Yumaklı, depremden etkilenen su ürünleri işletmesine toplam 56 milyon TL destek ödemesi yapıldığını belirtti.

KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ

Bakanlık tarafından yürütülen ve kabul edilen proje tutarının yüzde 50’sinin ödendiği Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programının (KKYDP) afet bölgesindeki illerde de uygulandığına dikkat çeken Yumaklı, 2019 yılında 1.928 projenin tamamlandığını söyledi. Söz konusu iller 2023 yılında KKYDP kapsamında olup bunlara 131,8 milyon kişi düşmektedir. TL hibe desteğinin ödendiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, proje başına 250 bin TL’ye kadar yüzde 100 hibe verildiği Kırsalda Uzman Eller Projesi kapsamında depremden etkilenen illerde 233 projeye 57,3 milyon TL hibe desteği yapıldığının altını çizerek, şunları söyledi: “Yürütülen tüm bu faaliyetler çerçevesinde depremin meydana geldiği 6 ilde çalışmalar yapıldı.” Şubat ayından bugüne kadar afet bölgesindeki çiftçilerimize toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destek ödemesi yapıldı. “Tarımsal üretimde ülkemizin can damarı olan bu illerimize üretimin aksamadan devam etmesi için bugüne kadar olduğu gibi her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Ayrıca depremden etkilenen ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu projelerinin yer aldığı Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya illerinde IPARD projelerinin hibe tutarlarına fiyat farkı uygulandığını belirten Yumaklı, şunları ekledi: “Böylece 207 projenin hibe tutarı 490 milyon TL’den 710 milyon TL’ye çıkarılarak toplam 220 milyon TL’ye çıkarıldı. ‘Ek destek sağlandı’ dedi.

ORMANCI VE ORMAN KÖYLÜSÜ

Afet bölgesi olarak ilan edilen illerdeki 3 bin orman köylüsü ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, 6 Şubat – 31 Temmuz 2023 ortalarına denk gelen 11,3 milyon TL tutarındaki ORKÖY kredi borcunu faizsiz olarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelediğini hatırlatan Yumaklı, şöyle konuştu: aşağıdaki değerlendirmeler:

“Depremden etkilenen illerimizde orman köylerinde kullanılmak üzere ayrılan 345,3 milyon TL ek deprem ödeneğiyle depremden etkilenen illerdeki toplam ORKÖY bütçesi 458,4 milyon TL’ye çıkarıldı. Böylece 2023 yılında afet bölgesindeki orman köylerimizde 4 bin 312 orman köylüsü aileye yüzde 20’si hibe olmak üzere faizsiz ORKÖY desteği sağlandı.”

TARIMSAL SULAMA VE İÇME SUYUYLA TAŞKIN SAVUNMA ÇALIŞMALARI

Bakan Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle, Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün teknik ekipleri tarafından afet bölgesindeki barajların detaylı olarak incelendiğini, 110 baraj ve 30 barajın da detaylı olarak incelendiğini belirtti. Bu çerçevede göletler denetlendi. İçme suyu sondajı ve sulama altyapı onarımı ile ilgili çalışmaların da yürütüldüğünün altını çizen Yumaklı, şunları kaydetti:

“DSİ Genel Müdürlüğümüz, deprem bölgesinde yer alan Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde toplam 143 kuyuda sondaj çalışmalarını tamamlayarak saniyede 2 bin 926 litre içme ve kullanma suyu elde edildi. Yine Bakanlığımıza bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğümüzün başlattığı sulama altyapı projelerinin 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında bakım onarım çalışmalarının büyük kısmını tamamlayarak tarım arazilerini kazandırdık. suya geri dönelim. Bölgede toplam 56 kilometre uzunluğundaki kanalların bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirdik. 16,7 kilometrelik sulama kanalı inşa ederek işletme ve bakım yollarının onarımını tamamladık. Ayrıca Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ ve Diyarbakır’da toplam 515 kooperatif kuyusu denetlendi. Böylece Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) rutin faaliyetlerine ek olarak deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın acil içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve vatandaşların su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yaklaşık 1,2 milyar TL değerinde bir çalışma gerçekleştirildi. Tarımsal sulamanın aksamaması.”

BAKANLIĞA BAĞLI KURULUŞLARIN FAALİYETLERİ

Yumaklı, tarımsal desteklerin yanı sıra DSİ, OGM, ESK, TİGEM, ÇAYKUR, TÜRKŞEKER, TMO ve AOÇ gibi Bakanlığa bağlı kuruluşlar tarafından deprem bölgesi için yaklaşık 6 milyar TL tutarında fon kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Et ve Süt Kurumu tarafından yerel olarak karşılandı.”

Yumaklı, “TMO’nun afet bölgesinde kota ve tür ayrımı yapmadan hububat ve bakliyat alımı yaptığını özellikle vurgulamak isterim.”

Bakan Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) afet bölgesindeki yetiştiricilerin hayvanlarının yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmaları da koordine ettiğini vurgulayarak, “Ayrıca, büyükbaş hayvan ve koyun temininin büyük bir kısmı da afet bölgesinde gerçekleştiriliyor. Depremde hayvanları telef olan yetiştiricilerimize ücretsiz hayvan dağıtımı TİGEM işletmelerinde yetiştirilen hayvanlardan karşılanmıştır. ” bilgisini aktardı.

“DEPREMDEN ETKİLENEN BÖLGEDE PLANLAMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ”

Bakan Yumaklı, verimli toprak yapısı ve iklim koşullarıyla ülkenin gıda arz güvenliği açısından stratejik değer taşıyan bölgede tarımsal üretimin eskisinden daha sorunsuz hale getirilmesi için tüm destek ve planlama çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini ifade etti. ve söyledi:

“6 Şubat depreminden sonra devletimiz ve milletimizle birleştik, yaralarımızı birlikte sardık. Tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için var gücümüzle çalıştık. İnşallah Bakanlığımızın planlı üretim, sözleşmeli üretim gibi yeni uygulamalarını bu illerimizde de hayata geçirerek bölgenin tarımsal üretimini daha da geliştirip ileriye taşıyacağız. Bu süreçte bölgemizin çiftçisi, üreticisi ve işletme sahipleriyle birlikte hareket edip birlikte yol alacağız.

Rabbimiz bizleri ve ülkemizi bu tür felaketlerden daima korusun ve bir daha böyle acı günler göstermesin. “6 Şubat depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimize ve meslektaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, tüm milletimize acil şifalar diliyorum.”

sulakyurt-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu