Rapor: Myanmar ordusu yaptırımlara rağmen uçak yakıtı almaya devam ediyor
Uluslararası Af Örgütü, Global Witness ve Burma Campaign UK tarafından hazırlanan raporda, Myanmar ordusunun yaptırımlara rağmen uçak yakıtı ikmalini sürdürdüğü belirtildi.
El Cezire’nin haberine göre söz konusu 3 STK, Myanmar ordusunun uçak yakıtı sevkiyatına devam ettiğine dair rapor hazırladı.
Raporda, sivillere yönelik hava saldırıları düzenleyen ordunun, Asya ve Avrupa’daki şirketlerden uçak yakıtı almaya devam ettiği belirtiliyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün İş ve İnsan Hakları Araştırmacısı ve Danışmanı Montse Ferrer, yaptığı açıklamada, “defalarca yasadışı hava saldırıları gerçekleştiren Myanmar ordusunun eline geçme olasılığı yüksek olan yeni uçak yakıtı sevkiyatlarının izlerini bulduklarını” söyledi.
Ferrer, ordunun iktidarı ele geçirdiğinden bu yana muhalefeti acımasızca bastırdığını, sivillere yönelik kara ve hava saldırıları düzenlediğini, orduya verilen uçak yakıtının işlenen savaş hatalarına hizmet ettiğini, sevkiyatların sona ermesi gerektiğini belirtti.
Global Witness’ın kıdemli araştırmacısı Hanna Hindstrom yaptığı açıklamada, “Bu ticarette parmağı olan herkesi insan hayatını kendi çıkarlarının önüne koymaya ve bu vahşete hizmet eden yakıtı tedarik etmeyi bırakmaya çağırıyoruz” dedi. ifadesini kullandı.
Hindstrom, daha fazla eyaleti uçak yakıtı sevkiyatını engelleme konusunda harekete geçmeye çağırdı.
Asyalı ve Avrupalı şirketler yaptırımları ihlal etti
Raporda, Hindistan’daki bir limandan yola çıkan “Prime V” akaryakıt tankerinin, akaryakıt tedarikçisi Puma Energy Aviation Sun’a (PEAS) ait Myanmar’daki Thilawa limanına yaklaşık 3 hafta sonra yükünü boşalttığı belirtildi.
Raporda, ticarete dahil olanların Indian Reliance Industries, Yunan firması Sea Trade Marine ve Japon sigorta şirketi P&I Club olduğu belirtildi.
“Big Sea 104” isimli akaryakıt tankerinin Ekim 2022’de Tayland’dan kalkarak Myanmar’daki Thilawa limanına gittiği bilgisi verilen raporda, bu tankerin yaklaşık 13 bin ton jet yakıtı taşıdığı iddia edildi.
Raporda ayrıca İsviçre ve Singapur merkezli Puma Energy şirketinin Myanmar ile ilgili varlıklarının satışına ilişkin şüpheler de yer aldı.
Raporda, Puma Energy’nin Myanmar’a yönelik yaptırımlar kapsamında varlıklarını Ekim 2022’de özel şirket Shoon Energy’ye sattığı ancak bu şirketin de orduyla birlikte hareket ettiği belirlendi. İngiltere ve AB’nin güçlerine yakıt sağladıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladığı belirtildi.
Hindstrom rapor hakkında “Uluslararası toplum bu kısıtlamaları uygulayacak araçlara sahip. Myanmar ordusunun sivilleri terörize etme kapasitesini azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” sözlerini kullandı.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve ülkedeki siyasi gerginliğin ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi ele geçirdi.
Siyasi Tutukluları Yardım Derneği’nin verilerine göre ülkede darbeden bu yana 282’si çocuk olmak üzere 2 bin 901 kişi hayatını kaybetti.
Darbeden bu yana 17 bin 525 kişi tutuklu bulunurken, 13 bin 719 kişi de cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. Askeri mahkemeler 143 siyasi tutukluyu idama mahkum etti.
Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, darbeden bu yana en az 38.000 ev yıkıldı ve bunun sonucunda 1,1 milyon kişi yerinden edildi.
kemaliyehaber.com.tr